tisdag 31 maj 2011

Pilot för TV-serie söker folk!







Vi är i startgroparna för att spela in en pilot till en sketchserie. Stilen är som Grotesco, Hipp Hipp och Kvarteret Skatan blandat i en elakt rolig röra.

Manus till en pilot är klar och tanken är att vi ska filma in den för att sälja konceptet till produktionsbolag. Det gör att vi än så länge jobbar helt utan ersättning på alla nivåer i produktionen.

Skulle vi inte lyckas sälja vidare kommer vi att producera det själva och släppa allt som webb-TV på en dedikerad site senare. Beroende på intresse kommer vi då att fortsätta projektet via intäkter på siten. Då finns det chans till ersättning.

Det vi gör nu är att knyta till oss skådespelare, statister, filmcrew, platser m.m. För att kunna börja spela in i augusti - september.

Är du intresserad? Eller har du frågor om produktionen? Anmäl dig via Digi-CV eller maila på magnus@teaterverkstaden.se

Magnus G Bergström
MGB Teaterverkstaden

torsdag 26 maj 2011

Medbestämmande, i mitt arsle!

Detta inlägg, och allt annat på denna blog är mina egna åsikter och alltså inte mina som anställd av Österåkers kommun. Jag måste göra det klart innan ni läser vidare.

Österåkers kommun ska satsa på kultur. Det är ju bra. Det är faktiskt väldigt bra. Så det jag har svårt för är hur man gör det på. Att politikerna inte har en aning om vad de beslutar om är inget nytt. Så är det och så har det alltid varit och kommer alltid vara. Vi kan inte begära att man som fritidspolitiker eller ens yrkespolitiker kan allt om allt. Det är det de har experter till...

Men vad som händer här i mitt lilla fina Österåker är att politikerna lyssnar på extremt få experter. Långt ifrån alla får komma till tals i alla frågor som berör dem i deras verksamhet. Allt från ideella föreningar och kommunens egna verksamheter.

På ett möte för några månader sedan satt jag, som ledare för Bergagårdens Teater, representanter från Club 96, Åkersberga Revyn, Danshuset, Elisabeth Gunnars (kommunalråd), Carl-Oscar Thörnros (Kulturstrateg), Fridde (Vaktis på Berga Teater) och någon jag gissar var arkitekt.
Mötet gick ut på att berätta om de planerade ombyggnaden av Berga Teater och vad som kommer hända i de närliggande husen. Kommunen ville ha input från de som verkar på teatern mest. Vi alla var glada för chansen, eftersom vi inte fick den förra gången den byggdes om.
Det kom fram massa förslag och tyckanden från föreningarna. Bland annat var det ingen, jag upprepar ingen, som ansåg att det var den bästa av idéer att bygga läktare i salongen. Att göra fler loger var bra, men läget de skulle ligga på gjorde att det skulle bli extremt trångt vid garderob och biljettlucka... Ny teknik var det ingen som var emot...
Idéer som kom fram var att strunta i läktare, eftersom det låser upp halva salongen, och bygga ut den redan trånga foajén, som med nya ritningen skulle bli ännu trängre...
Jag som representant för Bergagårdens Teater hade inte så mycket att komma med då fler förråd, fler loger bara är bra för min verksamhet. Jag såg heller inget fel i en läktare för min verksamhet, annat än att publiken kommer längre från scenen och att man ser hur ful scengolvet är.. Så jag sa inte så mycket på mötet. Jag ville hellre prata hyressättningar, men det fick jag nobben på och blev nedtryckt hårt i skorna när jag tog upp. Det var inte därför de satt på detta möte. Fel forum, Magnus. Fy på dig!

Lyssnade man på föreningarna? Ja, kanske.. Vad vet jag? Det jag vet är att inga av dessa idéer och tankar har tagits tillvara. Det ser jag när jag läser Kommunfullmäktiges beslut i frågan som godkänt detta bygge. Med ritningar och allt.. Det ser precis ut som på mötet jag var med på.
Sedan ser jag även att det är motstridiga uppgifter. I propositionen man tagit ställning till finns siffran 10 miljoner för kostnader. I beslutet från KF är siffran 6 miljoner... ?......

Det hela känns som politikerna (Läs Elisabeth Gunnars) har lyssnat på en enda person i denna fråga. Vår Kulturstrateg... Han är inte tappad bakom en vagn. Han har sysslat med kultur i princip hela sitt liv. Men varför han snöat in på en läktare fattar jag inte, när ingen av föreningarna begärt det.. vad jag vet. Det föreningarna vill ha är en foajé byggt för att ta emot 250 pers och inte ca 100 som nu...

Sen har han en snedvriden bild av vad vi gör med vår tid på Berga Teater. Han verkar tro att vi spenderar tiden med att bygga dekor och dricka öl?
Som Nils Hagbard, Club-96 påpekar i sin insändare i Kanalen, så hade Åkersberga Revyn 10 vardagar på sig att färdigställa sin föreställning. Club-96 hade 14 dagar, men var inte där på dagtid, alltså var det ledigt många timmar dessa dagar.
En uppsättning med Bergagårdens Teater brukar bestå av 5-7 repdagar. Alltså ÄNNU mindre än revyföreningarna. När jag gjorde Tomten Är Far Till Alla Barnen i höstas så gjorde jag just det som är tanken; Bygg dekoren på annan ort och sätt i hop den på plats. Ändå fick jag stark kritik för att jag spenderade för mycket byggtid på teatern. Jag byggde i ca 3 dagar. Under alla repdagar kunde vem som helst nyttja teatern på dagtid och göra i stort sätt vad de ville trots dekoren. Vi och Club-96 delade med varandra under denna tid. De kunde genomföra sin revy trots mitt jättebygge.

Jag vet inte hur det är tänkt? Att det kostar lika mycket att vara på teatern på dagen, kvällen och natten? Det är absurt. Det går nämligen inte att sätta ljus tex när det är fullt med rep på scen. Det måste vara tomt och släkt på teatern då. Så då sker det när alla andra har gått hem.
Så för att jag och min ljustekniker sitter själva kl. 03 på natten och jobbar på teatern kostar lika mycket i timmen som när det är fullt kör med 240 pers i publiken och 30 pers bakom och på scen... Hur är det rimligt? Konkurrensen är ju inte direkt hård kl 03.00 på en måndagsnatt, eller hur?

Sen sa Elisabeth Gunnars att det inte är planderade hyreshöjningar för Berga Teater. Det visade sig vara ren lögn.. Det är det visst. För alla, men framförallt för barnen och ungdomarna i Bergagårdens Teater.
Här är hyreshöjning på nästan 200%. Detta för att vi blir av med det 11 år gamla avtalet som gav oss några fria timmar. (I siffror blir det en ökning på ca 35.000 kr) Det är dock snabbt räknat på en schablon.
Sen kan vi lägga in tankenöten att Bergagårdens Teater och Berga Teater drivs båda av Österåkers kommun. Det är alltså bara skattepengar som byter "ägare" inom samma "företag".. Är inte det sjukt?

"Österåkers ska bli bästa ungdomskommunen!" Det säger Elisabeth stolt så fort hon får chansen... Ja vad bra! Börja med att inte höja hyran för den just nu ENDA existerande teaterverksamhet som finns för just ungdomar i kommunen!

Sen har det beslutats att det ska bli en repscen i gamla Berga Idrottshus.. Ja det är ju bra. Då kan man ju rita upp scenen med rätt mått. Men problemet kvarstår. Var ska denna dekor man ritar upp på gympagolvet byggas? Den kan inte bygga där, för det går inte att få ut den sen genom dörrarna. Så.. Då återstår idag bara teatern... Sorry.. Men problemet är alltså kvar.
"Bygg inte så står dekor" är svaret man får.
Ja.. Alltså.. Är det en begränsning vi ska ha? Vi har en A-Scen! Ska vi inte få använda den till dess fulla potential? Vad är då poängen med att ha den alls? Om jag inte kan sätta upp vad jag vill som lokalen tillåter så kallar jag det för snudd på censur. Kommunen ska väl stötta och hjälpa? Inte tvärt om? Var tog den tanken vägen?

tisdag 24 maj 2011

Stollar finns det gott om

Jag gör här en liten lista på stollar i vårt lilla samhälle på jorden. Det är liksom ingen idé att ens blogga om det. Det är som att skjuta mot öppet mål.

Texterna eller personerna i sig talar sitt tydliga språk.

Harold Camping - Domedeagsprofeten.
"Jag räknade fel på fem månader."

Kung Carl Gustav XVI - Abdikera. Snälla?!

Hans vän Anders Lätterström är inte så mycket bättre

Moderaterna i Stockholms stadshus. - Hur kan man inte tycka att gratis sprutor är en bra grej?

Jag kan rada upp fler stollar.. Hålla på läääänge.. Men plikten kallar. Just nu: MAT!

/m

måndag 23 maj 2011

Da Shitlist #7

Det var ett bra tag sedan det kom en skitlista från mig. Men nu är det dags igen.


Invandringspolitik
Det är så sjukt hur man väljer att tolka den snäva lagen om vem som utvisas och inte. För att få stanna i Sverige idag som flykting krävs, enligt Migrationsverkets sätt att tolka lagen, att du är fysiskt eller psykiskt så dålig att du dör om du åker tillbaka.
Det gör att det är massor med människor som faller mellan stolarna. Barn till vuxna. Senast igår såg jag på nyheterna om hur de omhändertog en pojke på 16 år och spärrar in honom i väntan på utvisning till Bagdad. Risken för att han skulle gå under jorden var stor får jag anta.
Problemet för denna yngling är att han kan inte arabiska alls. Han kan inte engelska. Han har bott hos en fosterfamilj så länge att han endast kan svenska i tal och skrift. Han känner ingen alls i Irak...

Detta fall är på inget sätt unikt. Det här händer hela tiden. Varje dag. Det är dags att göra nått åt det. Hur gör vi det då?
Jo det är ju så fint med vårt land att vi har demokrati. Det är vi, folket som bestämmer vem som skriver lagar. Denna lag är från 2006. Alla vet vem som vi gav makten till det året... Just det! Alliansen med skallige Fredde...
Vad hände med allas rätt och lika värde, Fredrik?
Det kan inte vara förenligt med de männskliga rättigheterna och barnkonventionen att göra utvisningar av de här slagen.

Det är lika absurt att Migrationsverket beslöt den 14 maj att börja avvisa flyktingar från Elefenbenskusten.

Island
Kan det där landet inte bara lägga ner sin verksamhet helt och hållet?
Total ekonomisk och politisk härdsmälta.
Utbrott från en vulkan ingen kan uttala.
Sen hade vi ett ljus i tunneln med att Island har fantastiska lagar för journalister och Whistle-blowers .
Men sen kom ju dödsstöten.. En vulkan till börjar spy... SUCK!

Cannes
Att inte ledningen för världens största och kända filmfestival kan ha mer ryggrad? Att de måste sparka ut Lars von Trier. Av den enda anledningen att han har dålig humor och är plump? Kom igen!? Var det någon som inte fattade att det var ett skämt på presskonferensen? Speciellt när han märker att han snöat in sig och säger: Hur tar jag mig ur det här då? Dessutom varit jude själv i mer än halva sitt liv?!..
Nej.. Skärp er på festivalledningen! Var inte så stiffa!

onsdag 18 maj 2011

Kvinna eller man? Ska staten skita i!

Jag har länge tyckt att det är absurt att det finns kön... Juridiskt alltså.

Jag är för ett jämlikt samhälle. Det vore något fantastiskt om alla blev behandlade på samma sätt oavsett vilken hudfärg, sexuell läggning eller kön man har. Men vi vet alla att det inte är så. Så min kamp fortsätter på mitt vis. Dvs här i bloggen, på jobbet som Fritidsledare och Teaterpedagog och politiskt. 

Vad jag vet just nu finns det bara ett parti i Sverige som har samma åsikt som jag vad gäller könsfrågan. Det är Piratpartiet. Vi får se vad Liberaldemokraterna kommer fram till, men jag tror att de kommer välja samma linje.

Denna linje är väldigt enkel. Det finns ingen som helst anledning att det ska fyllas i Man eller Kvinna på blanketter till myndigheter eller någon annanstans för den delen heller.
Jag skulle vilja höra förklaringen till att det MÅSTE finnas juridiska kön? Man eller kvinna. Inga andra. Varför?!
Transgender personer är helt borta i sammanhanget. De får aldrig fylla i rätt, vilket är en kränkning. Läs denna artikel från DN.se tex.  Det är bara fel.
Inte att Vio inte känner att hen kan kalla sig för han eller en hon, utan en hen. Det är fel att hen inte FÅR det. I juridisk term menar jag alltså.
Det började redan när hen var liten. Att hen blev arg när hens föräldrar sa att flickor inte leker slarvigt och blir smutsiga. Flicka var det som var problemet... Vio är ingen flicka även om hen har livmoder och äggstockar....
Jag skattade till ganska gott åt detta i artikeln: 

– Min tjej deponerade sin sperma på en privat klinik utomlands innan hon genomgick sin könskorrigerande behandling. Den ska vi använda och inseminera mig med. Det blir intressant den 
dagen vi ska skriva på faderskapsintyget.

Inte för att det på något sätt hade att göra med deras könstillhörigheter hit och dit. Utan för att det kommer höjas ett och annat ögonbryn på BB och på Länsstyrelsen och alla andra myndigheter som tar del av det där pappret.

Det tog mig även vidare till en annan tanke. När jag och min fru fick barn var det inget papper jag eller min fru fyllde i som intygade att jag var far till barnet. Det togs för givet.... Varför det?
Det tas bara för givet att jag är far till barnet. En nära vän till mig fick barn samma år. De var tvungna att fylla i ett intyg. De är sambos...

Vem som helst kan knulla fram en unge på Ropstens Tunnelbanestations toalett. Eller dunka på varandra bakom en nerpissad  buske i Visby utan skydd.. Nio månader senare är det blöjbyte och nappflaska som gäller. Ingen ifrågasätter eller höjer ett ögonbryn.
Men ska du adoptera? Ja satan här ska det minsann undersökas! Är det lämpliga föräldrar? Kan de ta hand om ett barn?
Det är så trångsynt och snedvridet allting. Hela tiden. 

Det där var ett sidospår. Men ni fattar vad jag är ute efter? Varför är det viktigt för staten, med dagens alla hundratals register på allt, ha kvar man eller kvinna? Skulle det vara som hemskt svårt att slopa detta?
Sen ytterligare något som stör mig är varför för inte jag bestämma vad jag tillhör? Om jag har en kuk eller fitta spelar väl inte någon som helst roll för vad jag känner inom mig. Vad mitt hjärta och själ säger att jag är!?!

Det är samma sak med idiotin att det är inte accepterat med fler än två personer som målsman till sina barn. Vad är det för jävla skit? Snacka om att det är en kvarleva från hedenhös? Det finns i dagsläget massor med familjer som INTE följder den traditionella familjebilden. Hur många som helst. Ring upp RFSL och fråga ska ni få se.
Har ni någonsin gjort det, Kristdemokrater och Sverigedemokrater?
(Som för övrigt inte är så stor skillnad på.. Pest eller kolera.)
Hägglund. Jag ska ge dig en liten mattelektion inom ditt område som Socialminister. Håll i hatten, för nu åker vi.. 

Om du tar ett bögpar. Vi kallar dem för Per och Sven. Sen har du ett lespiskt par. Vi kallar dem för Lisa och Fia. 
Båda paren vill ha barn. De beslutar sig för att hjälpa varandra. Per ger spermier till Lisa. Sven till Fia. 
Då har vi minst 2 barn som har 2 föräldrar.... De flyttar alla ihop i en stor villa och lever alla 6 personer tillsammans. Alla säger pappa och mamma till varandra. Dagis och skola och arbeten har accepterat detta utan större svårigheter. Barnen är trygga och glada. Chansen att inte en enda av alla 4 föräldrar har tid att skjutsa till träningar och hjälpa till med läxor är betydligt mindre än hos "traditionella" familjer. De har dubbla uppsättningar av både farmor, farfar, mormor, morfar. Det har med andra ord ett betydligt bredare skyddsnät än "traditionella"familjer. Kärleken de får blir brutal och de växer upp lyckliga p.g.a detta.

Sen händer det tragiska. Ett av paren vill skiljas eller en olycka sker.. Eller vad som helst som gör att familjen slits isär. Då kliver du och lagen in och dikterar hur det ska vara. Det är inte klokt!
Tänk om närmsta släkting, rent juridiskt, vill ha vårdnaden. Men barnet är mycket lyckligare och tryggare hos sina mammor eller pappor som inte har den biologiska kopplingen... Här ser man alltså inte till det som är bäst för barnet, utan går bara på gamla kristna värderingar som luktar härsknare än Livets Ords entré. (Det här var en metafor, Göran. Jag har aldrig varit i deras "kyrka")

Att INTE se alla med samma värdighet. Att INTE jobba stenhårt för allas rätt och lika värde. Ja då är man lika vidriga som SD eller ND eller vad som helst. Jag anser inte att KD gör detta. Man kan INTE anse det om man samtidigt motsätter sig lagförslag som rätten till att gifta sig, skaffa barn m.m. bara för att man rent juridiskt har samma kön!

Jag skulle gärna vilja höra av en KD-anhängare som är en HBT-person. Hur kan du rösta på KD när de uppenbarligen bajsar på din värdighet och kränker dig på daglig basis?  

tisdag 10 maj 2011

Fotfetisch, någon?

För andra dagen i rad kommer min fru hem och lägger sig i soffan efter en hård arbetsdag. Det är väldigt hård för henne eftersom hon är gravid och jobbar fysiskt utomhus. Det har varit ganska varmt de här dagarna. 
Jag och min son sitter och kollar på barn-TV. Hon tar av sig skor och strumpor och lägger sig raklång över soffan med fötterna i mitt knä. 
"Massera mina fötter", säger hon.
Jag tar tag i fötterna och känner att de är varma och svampiga. Jag känner en svag viff av syra från tassarna. Där tar den snälla Magnus paus. Det är nämligen så att fötter är inte en sexig och attraktiv kroppsdel. Den är strax efter könsorgan den fulaste delen på en kropp. Oavsett kön!
Har ni någon gång studerat ett könsorgan utan att lägga till det intressanta och trevliga man kan använda dessa organ till, så ser ni att de är otroligt fula och inte alls så attraktiva. 

Men fötter... Fötter har inte den där trevliga och kåta tilldragelsen kan ha om man lägger till det. Det spelar ingen roll hur många fötter du tittar på och hur mycket du än vill bli våt, det händer inte ett skit! 
De har vissa andra egenskaper:
Fula, hårda på ena sidan, knöliga, svampiga, illa luktande, hudsprickor, håriga (om de vill sig illa)... De är helt enkelt värdelösa för allt annat än att röra sig fram med.

Jag vill inte ta i andras fötter. Jag vill inte känna doften, jag vill framför allt inte massera fötter som varit instängda i ett par Nike under ett arbetspass ute på en varm sommardag.
Jag säger det igen... Svamp....

Kaffe sa Stefan.....

SL är vän med satan

Va underbart det är att åka kommunalt! Man kan spara på miljön och man kan samåka och ha det så trevligt... I helvete heller! 
Jag e 199 cm lång... För att vara extra tydlig så innebär det att jag e lång... 

Hur många har sett en 2 meter lång människa fälla ihop sig i sätet som har en storlek som är beräknat för en kines med mindrevärdeskomplex?! 
Nä.. Tänkte väl det.. Det ser för djävla löjligt ut... 


Hur tänkte dom när de byggde bussen? Jag får bara inte in benen! Men jag har löst det. Jag använder mig av två säten på bussen. Det är skitsmart tills det kommer en kärring på 55 som bara MÅSTE välja att sitta i det sätesparet som jag just ockuperar!...
Snäll svensk som man är så säger man inte till att man är en anatomisk feldimensionerad människa utan man bara ler och flyttar upp knäna till haknivå för att få plats på ett säte istället... Far åt helvete... 
En annan fascinerande tanke är att antalet säten är konstant oavsett storleken på bussen. Man har klämt in exakt samma antal. Man skiter blanka fan i att en vanlig buss är kortare än en ledbuss.. Att försöka fälla ihop sig för att sitta i de bussarna skulle bara inte falla mig in längre. Jag gjorde nämligen det för ett par år sedan... När jag kom fram till min hållplats va chauffören tvungen att använda kofot för att benda loss mig!!! Sen hade benen somnat ända upp, skinkorna var totalt förlamade de också. Jag var tvungen att ha hjälp av chaffisen för att ta mig ut. Sen låg jag på busshållplatsens bänk och skrek när blodet började rusa tillbaka igen. Det kändes som någon hade hällt ner kvicksilver i ådrorna. Fy fan!

En annan intressant tanke är när man sitter på Roslagsbanan och man har ett eget ”bås” för sig själv. Ja ni vet? Sätena är delade så att de sitter 2 och 2 mot varann? Precis som på tunnelbanan. Det roliga är när man sitter helt själv i vagnen och en man stiger på och sätter sig i samma ”bås” som du sitter i!...
Då dyker några frågor upp...
1. Är han bög?
2. Är han sinnesförvirrad och behöver hjälp?!
3. Har jag varit på fest igen och borde känna denna vilt främmande pendlarmarrodören? 

Finns det inget värre än när ett gäng dagisbarn kliver på din vagn och alla ungarna, som är 30 stycken i antal, sätter sig runt och i ditt bås! 

Eller när du ska byta linje och du springer över rälsen för att man ska hinna. Ser att dörren är öppen. Att konduktören står där och signalerar till lokföraren att stänga dörrarna. Konduktören går in i vagnen man kastar sig fram när dörren går igen framför näsan på en och man ser konduktören på andra sidan fönsterrutan vinka åt en med ett elakt leende. Det är då man funderar på om det inte är värt att bli vandal och sparka in fönstret och rycka ut konduktören i håret! 


Jag har tack och lov skaffat körkort nu. Så de gånger jag nu mera åker kommunalt så har jag antingen min son med mig i barnvagn eller jag är full... Då bryr man sig inte så värst mycket. Tidsuppfattning, koordination  tyngdlag.. Ni vet, sådant som annars är så viktigt, det får en mindre plats i ens medvetande vid dessa tillfällen. Det gäller även när man har sonen i barnvagn. Han är en jäkel på att trotsa både tidsbestämmelser och tyngdlag. 

måndag 9 maj 2011

Expressen pissar på rättsäkerheten

Man kan tycka vad man vill. Tro vad man vill. Man kan nästan säga vad man vill. Det finns då vissa saker som kan klassas som hets mot folkgrupp om det vill sig illa...


Men det är jag. Privatpersonen. Expressen och alla andra medier har ett ansvar. De når ut till ett helt lands befolkning. 


Ola Lindholm är åtalad för narkotikabrott. Ja.. Som sagt. Man kan välja att tro hans historia eller tro på Britta Svensson på Expressen. För hon har ju uppenbarligen bestämt sig. Han är skyldig. Det framgår i all tydlighet i hennes Krönika. 


Det Britta Svensson tycker är så hemskt är bla detta:


Han skriver tex på kamratWebben för att lugna alla barn som undrar vad det är som händer med en av deras idoler.
"Jag kommer att hamna i rättegång och bli anklagad för att ha haft narkotika i kroppen. Men som jag har sagt tidigare så är jag oskyldig".


Sen så fortsätter hon och citera honom med: Sen föreslår Lindholm att om barnet som läser detta känner sig orolig, så ska han eller hon "prata med en förälder eller någon annan vuxen du litar på".


Ja? Vad är det som är så fel med detta då? Till barnen har han ju ett betydligt större ansvar att svara på deras frågor än han någonsin kommer ha till dig eller någon annan på din tidning. 


Britta undrar: Vad ska vi säga till barnen? 
Ja... Britta... Vad sägs om sanningen! Sopa! 


Du kan med gott samvete säga:
"Det är några som tror att Ola tagit narkotika och några som inte tror det. Nu ska de ha en rättegång för att ta reda på vem som har rätt. Om det är så att Ola har tagit narkotika så kommer han få böter. Har han inte det så slipper han det. Vem som har rätt och vem som har fel vet vi inte ännu. Det måste rättegången ta reda på....


Var det så svårt?!


Istället så skriver Britta: 
"Jag får ingen rätsida på vad han anser om sitt ansvar för de barn som fram tills nyligen litade blint på honom."


Vad är det du inte fattar? Han ÄR inte dömd i en rättssal. Han är åtalad! Vad hände med Expressen och Britta Svenssons känsla för rättssäkerhet? Oskyldig till motsatsen bevisad? Är det ett begrepp ni hoppade över när ni läste juridik på högskolan? För jag hoppas det finns en sådan kurs även för er yrkeskår?


Av det jag kan läsa i Aftonbladet så känns det som en mindre häsxjakt och mer av klassisk journalistik. Det verkar inte vara lika galet... Jag vet inte vad det är ni hoppas på att vinna, Expressen? Men mig som läsare har ni förlorat...


Uppdaterat: Stefan Wiktorin har nu även skrivit om detta. Bra läsning...;)

fredag 6 maj 2011

Äpplen, päron och dumhuven

Vad är vi så rädda för? Jag blir tokig! 
...och poängen är?
I Sverige är det olagligt med s.k. Prickning. Det är den mildaste formen av kvinnlig könsstympning. Varför det är olagligt är ju en självklarhet för många. Det är barbari och en grov kränkning av den lilla flickan som ligger och skriker på bordet.
Alla med så här långt? 
Men om jag nu hänvisar till denna artikel på DN.se där Gunnar Göthberg, som är ordförande i svenska barnkirurgisk förening säger att det är en MINDRE ingrepp än manlig omskärelse. 
Jag ska saxa ut det som jag uppfattade som viktigaste i artikeln:
___________________________________________
Daniel Jonas är omskärelsen en stor del av hans judiska identitet.
– I min värld ska man inte göra uppdelningen sekulär eller religiös. För mig är judendomen en etnicitet, ett sätt att leva där religionen kan ses som basen. Genom omskärelsen för man in barnet i den här gemenskapen.
In i gemenskapen med dig!
– Om omskärelse skulle förbjudas så skulle vi från den judiska församlingens sida förmodligen ta upp det som ett diskriminerings­ärende. För mig är det en självklar rättighet. Men det betyder ju inte att jag har några som helst synpunkter på hur andra gör. Jag vet att det finns judiska föräldrar som inte vill omskära sina söner, men det innebär inte att vi på något sätt utesluter dem från vår gemenskap.
____________________________________________
Ser ni hur han pratar omkull sig själv?
"Genom omskärelsen för man in barnet i den här gemenskapen."
Sedan bara några rader ner:
"Jag vet att det finns judiska föräldrar som inte vill omskära sina söner, men det innebär inte att vi på något sätt utesluter dem från vår gemenskap."
BESTÄM DIG!
Inte en kränkning?
Det som irriterar mig är inte bara att för-sidan inte kan bestämma sig. Det som stör mig mer är att det är alltså INTE okej enligt svenska lag att omskära kvinnor med ens den minsta formen, prickning. Men det ÄR okej att göra ett grövre ingrepp om det sker på män... 
Whaaaaaaat!?
Jag gillar inte heller när judar och väldigt många andra blandar äpplen och päron. Sen NÄR blev judendomen en egen "ras"? Det är en religion! Jag och du kan, om vi vill, konvertera till judendomen när vi vill! Det krävs lite bibelstudier säkert och anpassning av seder och så, men och? Det går!
Daniel Jonas säger att han anser att judendomen är en etnicitet. Okej.. Det betyder alltså detta, enligt Wikipedia: 
Etnicitet, tillhörigheten till viss ethnos, betyder tillhörighet till en grupp av människor med gemensamt ursprung och egenskaper. En folkgrupp eller etnisk grupp är biologiskt självreproducerande genom högre eller lägre grad av endogami, det vill säga gifte inom gruppen.

Det innebär alltså med min tolkning att Daniel Jonas har fett fel! Hans argument håller inte.
Att skära bort en bit hud på sina barns könsorgan är inget annat än att försöka tvinga in barn i att bli jude eller muslim. Det är alltså helt förkastligt enligt mig.
Jag är emot att döpa barn under 15 år också. Tycker även det är 
sjukligt påtvingande av värderingar barnet kanske senare i livet inte alls vill förlika sig med. Men omskärelse är värre.

torsdag 5 maj 2011

Gör det ont utan tabu?

Jag har ett problem. Jag problem med ett fenomen som kallas tabu. I de exemplen jag tänker rada upp så har vissa av ämnen stora tabu-lappar rakt över ämnet. Ibland är det bara ett försök att då saker att låta bättre än vad det egentligen är...

Köp 3 betala för 2?
När jag fick veta att en bekant skulle adoptera sa en annan, lite närmare vän, till mig:
- Jasså? Ska de köpa en unge? Kul för dom!
Min första reaktion var att tokgarva åt det han sa. "köpa en unge"... Det var för mig ett elakt och bitande uttryck för adoption, och därför också roligt. Som jag, Stefan och Erik ofta säger: "It's funny ´couse in's true!"
Jag är ju sådan som person. Jag älskar tabufarlig humor.
För det är ju faktiskt precis just det! Det man faktiskt gör är ju att, om man hårddrar det, man köper ett barn. Det kostar ofantliga summor som ofta kräver banklån för att kunna skaffa sig ett barn på detta sätt. Varför blir då folk så bestörta när jag och min vän kallar det för detta?
"Men så kan du ju inte säga!"
Varför inte det undrar jag? Varför får jag inte säga att det är sanktionerad människohandel? Vad är det som gör så ont i det?

Om jag och min fru skulle hamna i en situation där vi verkligen VILL ha ett barn till, men att den normala vägen av någon anledning inte fungerar längre, ja, då skulle jag inte ha några problem att köpa en unge. Förutsatt att jag fick banklån då förstås. Jag skulle älska den som det var mitt biologiska barn. Inte svårt någonstans!

Som ett PS skulle jag vilja säga att för övrigt är det sjukliga intervjuer och detektivarbeten och grävande i privatliv som föregår när någon vill adoptera. Det är vansinne! Kränkningen är helt galen! Men vem som helst får när som helst knulla fram en unge utan att någon höjer på ögonbrynen.
Kan inte forskningen ta fram en slags kran på kuken och äggstockarna. Så får man genomgå samma process som adoptivföräldrar innan spermier och äggen släpps på... En föräldrarlicens helt enkelt.

Sen har vi alla företag som jobbar med eller mot barn. Det är alltså allt från privata dagis och skolor till manegers och produktionsbolag i nöjesbranschen. De har en sak gemensamt. De utnyttjar barn. Stenhårt. Återigen Sanktionerad utnyttjande av minderårig.
Jag och min vän Stefan satt och kollade in ett manegerbolag som vände sig till unga. Han började kolla upp dem på Facebook för att se vad det var för några människor.
"Vad är det för företag det här? Vad sysslar dom med?"
"Utnyttjande av barn", svarade jag.
Han reagerade precis som jag gjorde angående adoptioner. Han började garva. Han började garva av samma anledning som jag.
Här har vi en länk från DN.se som visar på när det blir så uppenbart att jag har rätt..

Inte att utnyttja?
Sen har vi företag som inte står för vad de håller på med. Som utnyttjar unga människors köpkraft för att få pengarna att rulla in.
Vi snackar om tidningar som Frida och Vecko Revyn.
På fullaste allvar sa chefsredaktören på Frida i en debattpanel på TV för ca 10 år sedan (Jag kommer ihåg det så väl, men inte exakt vilket program det var eller vad ämnet handlade om egenligen) att:
"Frida vänder sig till ungdomar i 16-20 års ålder."
UP YOURS! säger jag.. I helvete heller! Det finns inte en 20 åring som läser Frida, vad jag vet! Det är snarare 10-14 som läser denna tidning!
Vecko Revyn samma sak. De säger att de har en målgrupp på 16 år uppåt.. HAHA!! Humor!
Så.. Snälla.. Varför kan ni int bara stå för det ni gör... Jag skulle vilja kalla det; Passivt utnyttjande av minderårig.. Tills någon ger mig en bättre etikett.

Sen, efter att ha kollat på Uppdrag Gransknings senaste avsnitt om Arbetsmarknadsåtgärden Fas 3... De kallar det inte för jobb. För det får det inte vara. Det får inte konkurrera med ett riktigt arbete. Som exempel så var det ett gäng som hade som uppgift att måla om och renovera köksstolar som det inte var ett dugg fel på. Bara för att ha något att göra. Regeringen kallar det för Sysselsättning... Kom igen! Det är VUXENDAGIS!!! Att det ska vara så svårt att säga högt...

Sen så hörde jag på intervjun som de gör med Arbetsförmedlingens Generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist gång på gång ducka för frågorna och inte svara. Jag tror inte hon svarade korrekt på en enda fråga. På en fråga ljög hon rakt ut! Byt jobb, SOPA.. Eller nej.. Ta en Fas 3 sysselsättning istället och gå till ett vuxendagis. Där kan du få damma av trädgårdstomtar och måla dominobrickor tills du spyr!
Hade jag vågat, utan att bli kallad rasist och kvinnohatare, hade jag sagt att det här är en orsak till att jag är emot inkvotering på arbetsmarknaden...
En undersökning visar att kvinnliga chefer upplevs lite bråkigare.. Tja.. Jag ska inte spinna vidare på det, jag kommer bara hamna i onåd hos mina feminist-stinta vänner då..;)

Så.. Nu fick jag ur mig det också.. Vad skönt det är att få kräkas samhällskritik ibland.. Sen säger många att det inte är roligt med politik.. Det är ju underbart roligt.. Men jag blir ofta lite arg... Som ni kanske förstått vid det här laget...

tisdag 3 maj 2011

Att vandra i koma

Dagbok från Helgon.se inlägget är från 24 nov 2002


Att vandra i koma
Man sitter och spelar dator och har allmänt trevligt. Plötsligt upptäcker man att klockan är 03.00 på natten och upptäcker då att kaffet som man just svepte i sig va från 1800-talet ungefär. Det resulterar i ett spottande och fräsande som gör dataskärmen prickig, och den ser nu ut som om man har nyst kaffe över den. 
Man tar då och vandrar till dass och börjar att metodiskt skrubba tänderna. Pissar förstrött och hoppas att man inte missade för mycket. Släcker alla lampor och klär av sig kläderna. Ställer klockan på 07.15, och tror på fullaste allvar att man kommer att gå upp den tiden. 


Somnar relativt snabbt, men tanke på att kroppen egentligen redan befann sig i koma. Drömmer sedan något totalt obegripligt och utflippat som man sen inte kommer ihåg och sen ringer klockan! 

Klockan i detta fall e en signal som har en decibelnivå strax under tillåtna värdet för krigssirener. 

Man rycks upp ur sängen, kroppen befinner sig fortfarande i koma, och svarar i telefonen. Man e övertygad om att det är den som låter. (Eller gör som min vän Stefan som svarade genom att ta på sig glasögonen.) Upptäcker att det inte är någon på andra sidan utom någon som bara säger piiiiiiip hela tiden. Svarar då i klockan istället, vilket är oerhört obegåvat med tanke på sirenljudet som kommer obehagligt nära trumhinnan. Stänger då av klockan i ren skräck. Gärna genom att slänga den i väggen.

Man ”komar” ut till badrummet och ser in i spegeln. Där står någon bakom ett fågelbo till hår och kuddveck i hela ansiktet. Man kan ana en likhet med sig själv, och när man väl kommer på att det e sig själv man ser så vet man att: Vad som än händer så är jag på botten och dagen kan från denna punkt bara gå uppåt! 

De e någonstans på väg till jobbet man inser att man egentligen började jobba klockan 13.00!! 



Här tar inlägget från Helgon slut. Det jag skulle kunna lägga in här är det idiotiska och samtidigt det underbara med snooze! Det idiotiska: Trycker på snooze för att det är så underbart fantastiskt att få somna om, om så bara i några minuter. Sen är man helt död och får sjukt bråttom. För man har ju tryckt på snooze inte bara en eller två gånger... Idioto!!
Det underbara: Att få sova, en stund till.. Att få somna om. Att få vara oförståndig.

måndag 2 maj 2011

Att dansa, eller konsten att flaxa

Nästa inlägg av favoriter i repris... Detta inlägg kommer från mina inlägg på helgon. 9e okt 2002... Enjoy!




Jag va på rep idag med mitt revygäng. Det va dans på schemat idag! 
Har någon sätt Magnus dansa så vet dom att det består av mycket flaxande och studsande åt alla möjliga ställen. Jag har liksom en kroppshydda som en lyktstolpe med gam-nacke. Är ni med? 
Lägg nu till musik. Inte någon balad som man hinner med, nejdå! Vi kör Adrenaline med Mendez, Ja!! För den går inte alls i typ 240 km/h!!! Man hinner för fan inte komma ur den ena rörelsen innan nästa redan är halvvägs till målet! Sen lägger ni till KOREOGRAFI!!! Jag får alltså inte studsa omkring som jag vill!!! 

Jag undrar också var nånstans som dansare lärde sig att räkna och uttala siffror. Lyssna här: En Två Tre Fyr oh!.... Vad hände med Fyra, och den där sista: oh! Va är det? Den kommer också alltid precis innan man ska sprattla  iväg i någon pose som ser skit löjligt ut... 
Sen har vi en ännu bättre: En Två Tre Sju Ått...Där ska man iväg på någon snurr och piruett som får benen att knyta sig. Vad hände med 4, 5, och 6 föresten? Jag vet inte. Vet ni? 

Och vilket jävla bensprattel sen då!! Mina ben består bara av just ben, vilket ser fantastiskt kul ut när man försöker få någon reson på stegen. Höger fram när man går åt vänster, vänster fram när man går åt höger.. Jag vet inte.. Låter det logiskt? 

Jag är inge bra på att dansa, men jag har väldigt roligt åt mig själv när jag försöker få det att funka. Jag tyckte det va jobbigt med att spela trummor och hålla koll på alla händer och fötter.. Visst.. Dansa slår trummor med ett par mil! Jag blir lika förvånad över hur dansare lyckas!! Fan...!


Magnus



PS. Jag lovar att grabbarna från Irland kommer lyckas bättre än mig, trots rullstol...


UPPDATERAT: Vill ni läsa hur Stefan Wiktorins resa genom att lära sig dansa Cats så läs här!