måndag 19 december 2011

Övervakning, byråkrati och Kent Ekertoh

Jag såg på SVTs Debatt för några dagar sedan och satt och kokade av ilska. Det var 3 ämnen som togs upp.

1. Den utvisade familjen
Det var ett extremt bra bevis på hur dagens byråkrati kan ställa till med en sådan omänsklig skada. Hur alla skyller på varandra. Ingen har gjort fel, men samtidigt har alla gjort fel.
Jag mår illa över den Alliansens ovilja att lätta på byråkrati. De vill snarare öka den istället. Det ser vi bl.a med pappersarbetes som ökat i all kontakt vi har med Försäkringskassan. Maken till blanketter och papper hit och dit. Handläggningstider som skjuter i höjden medan räkningarna ligger och hinner bli onödiga inkassokrav innan pengarna kanske kommer.

2. Kent Ekertoth (SD)
I Uppdrag Granskning så hade de grävt fram kopplingar till CounterJihad, som är en sammanslutning av högerextrema ideologer. de postar sina tankar och idéer om bla. hur man ska bekämpa den "livsfarliga islamiseringen" i västvärlden.
På deras hemsida och i olika hemliga möten träffas dessa mentala kalhyggen och diskuterar hit och dit. Bla.a Kent "idiot nummer 1" Ekeroth finns med här. Han utpekas som en av de ledande figurerna. Sen om han är en ledare där eller bara en tomte, det vet vi inte. Det kan vara mediavinklat. Det jag och alla normalt begåvade människor vet är att han i alla fall är en tomte.
Hans tal han hade på en SD-kongress för ett par år sedan är ett lysande exempel på en total "nutbag"... HJÄLP! Hur kan snubben få sitta i en riksdag?!.. Jag mår dåligt när jag tänker på att snubben är demokratiskt invald.. Det gör mig illamående!

3. Övervakning på skolor
Här blir jag beklämd. På grund av två knivöverfall på skolor i Sverige på kort tid. I kombo med att det är ett år sedan en idiot sprängde sig själv på en tvärgata till Drottninggatan i Stockholm.
Anna Troberg bloggar om det på nyheter24.se
Det som jag blir så otroligt störd över är att man på fullaste allvar tror att:
1. Våldsbrott har ökat.
Det har det INTE. Det är i princip på samma nivå som de senaste 10 åren. Mord har t.om. minskat.
2. Att kameraövervakning förhindrar brott.
England är Europas mest övervakade samhälle. Där de t.o.m övervakar en del "våldsbenägna familjers" hem med kameror. De har gjort undersökningar och forskning där som nu visar att det INTE förhindrar fler brott än tidigare. Det är detsamma.
Ja, det kanske löser en del brott. Men det finns alltså INGEN förebyggande verkan som många tycks tro.
Inte ens svenska BRÅ tycker att det är så effektivt. I viss mån, har de kommit fram till...

Det som behövs i skolan är fler vuxna. Fler lärare. De lärarna som redan jobbar måste få verktyg som hjälper dem i sitt arbete att vara vuxna förebilder utan att bli en myndighets person med pekfinger.
Skadegörelse på skolan efter skoltid används ofta som argument till att övervaka skolgården tex. Allt för att stäva skadegörelse och för att skapa "trygghet".

Det  finns en VÄLDIGT bra anledning till att i alla falla Fritidsgårdarna i Österåker inte blir vandaliserade i samma utsträckning. Ja, visst. Det händer att en ruta är krossad då och då. Men det är inte ens i närheten så många rutor som skolorna måste byta ut i princip VARJE vecka! Statistiken är väldigt tydlig!

Varför då? Jo, för att på fritidsgården har ungdomen en relation med personalen. De har en relation som de gillar. Den är inte kravlös. Den har krav. Precis som alla relationer man har i sitt liv så följer det med regler för hur man beter sig och hur man bemöter sina medmänniskor.
Varför klarar inte skolan av det? Varför har vi på gårdarna ungdomar som hos oss är hur trevliga som helst och som är väldigt hjälpsamma. Glada och intellektuella? Men sen... Sen får vi höra av andra att på skolan här personen ett "pain in the ass!"... Varför? Vad är det som är så svårt att behandla sina elever på samma sätt som man själv vill bli behandlad? Det måste ju vara där det spricker?
Det och det faktum att på skolan är allt så otroligt linjärt och strukturerat. Inga utsvävningar får plats. På skolan kan man inte vara spontan alls. VARFÖR!?
Det är ett generalfel i hur skolan är uppbyggd i det här landet. Man ser inte alls till personer och deras behov. Individanpassningen är lika med noll.
"Det kostar för mycket pengar", säger väl snart någon politiker eller trött rektor..
NEJ! Det gör det inte alls. Ni måste bara tänka om. Tänka nytt. Fritidsgårdarna kan individanpassa. Det kan ni också. Jag lovar!
Fritidsgårdar har väldigt lite pengar. Det vet alla. En av anledningarna är att det inte är en lagstadgad verksamhet. Så man måste inte prioritera det. Men med de lilla medlen vi har lyckas vi förvalta och vi på gårdarna i Österåker går aldrig back, vi har nästan ingen skadegörelse, vi ökar vårt besöksantal för varje år... Hur kommer det sig?

Så.. Snälla Alliansen... Kan vi inte ta och se lite på hur en skola som INTE behöver övervakning, och ändå har minimalt med mobbning, ingen falsk trygghet med kameror, många vuxna med relationer,  lite skadegörelse och uppnår utsatta mål med betygen skulle kunna se ut? Det går!!!! Jag är helt övertygad.. Men det är klart.. Då har vi ju inte fokuserat på betyg.. Och så fort vi inte gör det så klassas det som en "flumskola"... Dumma lilla jag....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar