måndag 19 december 2011

Övervakning, byråkrati och Kent Ekertoh

Jag såg på SVTs Debatt för några dagar sedan och satt och kokade av ilska. Det var 3 ämnen som togs upp.

1. Den utvisade familjen
Det var ett extremt bra bevis på hur dagens byråkrati kan ställa till med en sådan omänsklig skada. Hur alla skyller på varandra. Ingen har gjort fel, men samtidigt har alla gjort fel.
Jag mår illa över den Alliansens ovilja att lätta på byråkrati. De vill snarare öka den istället. Det ser vi bl.a med pappersarbetes som ökat i all kontakt vi har med Försäkringskassan. Maken till blanketter och papper hit och dit. Handläggningstider som skjuter i höjden medan räkningarna ligger och hinner bli onödiga inkassokrav innan pengarna kanske kommer.

2. Kent Ekertoth (SD)
I Uppdrag Granskning så hade de grävt fram kopplingar till CounterJihad, som är en sammanslutning av högerextrema ideologer. de postar sina tankar och idéer om bla. hur man ska bekämpa den "livsfarliga islamiseringen" i västvärlden.
På deras hemsida och i olika hemliga möten träffas dessa mentala kalhyggen och diskuterar hit och dit. Bla.a Kent "idiot nummer 1" Ekeroth finns med här. Han utpekas som en av de ledande figurerna. Sen om han är en ledare där eller bara en tomte, det vet vi inte. Det kan vara mediavinklat. Det jag och alla normalt begåvade människor vet är att han i alla fall är en tomte.
Hans tal han hade på en SD-kongress för ett par år sedan är ett lysande exempel på en total "nutbag"... HJÄLP! Hur kan snubben få sitta i en riksdag?!.. Jag mår dåligt när jag tänker på att snubben är demokratiskt invald.. Det gör mig illamående!

3. Övervakning på skolor
Här blir jag beklämd. På grund av två knivöverfall på skolor i Sverige på kort tid. I kombo med att det är ett år sedan en idiot sprängde sig själv på en tvärgata till Drottninggatan i Stockholm.
Anna Troberg bloggar om det på nyheter24.se
Det som jag blir så otroligt störd över är att man på fullaste allvar tror att:
1. Våldsbrott har ökat.
Det har det INTE. Det är i princip på samma nivå som de senaste 10 åren. Mord har t.om. minskat.
2. Att kameraövervakning förhindrar brott.
England är Europas mest övervakade samhälle. Där de t.o.m övervakar en del "våldsbenägna familjers" hem med kameror. De har gjort undersökningar och forskning där som nu visar att det INTE förhindrar fler brott än tidigare. Det är detsamma.
Ja, det kanske löser en del brott. Men det finns alltså INGEN förebyggande verkan som många tycks tro.
Inte ens svenska BRÅ tycker att det är så effektivt. I viss mån, har de kommit fram till...

Det som behövs i skolan är fler vuxna. Fler lärare. De lärarna som redan jobbar måste få verktyg som hjälper dem i sitt arbete att vara vuxna förebilder utan att bli en myndighets person med pekfinger.
Skadegörelse på skolan efter skoltid används ofta som argument till att övervaka skolgården tex. Allt för att stäva skadegörelse och för att skapa "trygghet".

Det  finns en VÄLDIGT bra anledning till att i alla falla Fritidsgårdarna i Österåker inte blir vandaliserade i samma utsträckning. Ja, visst. Det händer att en ruta är krossad då och då. Men det är inte ens i närheten så många rutor som skolorna måste byta ut i princip VARJE vecka! Statistiken är väldigt tydlig!

Varför då? Jo, för att på fritidsgården har ungdomen en relation med personalen. De har en relation som de gillar. Den är inte kravlös. Den har krav. Precis som alla relationer man har i sitt liv så följer det med regler för hur man beter sig och hur man bemöter sina medmänniskor.
Varför klarar inte skolan av det? Varför har vi på gårdarna ungdomar som hos oss är hur trevliga som helst och som är väldigt hjälpsamma. Glada och intellektuella? Men sen... Sen får vi höra av andra att på skolan här personen ett "pain in the ass!"... Varför? Vad är det som är så svårt att behandla sina elever på samma sätt som man själv vill bli behandlad? Det måste ju vara där det spricker?
Det och det faktum att på skolan är allt så otroligt linjärt och strukturerat. Inga utsvävningar får plats. På skolan kan man inte vara spontan alls. VARFÖR!?
Det är ett generalfel i hur skolan är uppbyggd i det här landet. Man ser inte alls till personer och deras behov. Individanpassningen är lika med noll.
"Det kostar för mycket pengar", säger väl snart någon politiker eller trött rektor..
NEJ! Det gör det inte alls. Ni måste bara tänka om. Tänka nytt. Fritidsgårdarna kan individanpassa. Det kan ni också. Jag lovar!
Fritidsgårdar har väldigt lite pengar. Det vet alla. En av anledningarna är att det inte är en lagstadgad verksamhet. Så man måste inte prioritera det. Men med de lilla medlen vi har lyckas vi förvalta och vi på gårdarna i Österåker går aldrig back, vi har nästan ingen skadegörelse, vi ökar vårt besöksantal för varje år... Hur kommer det sig?

Så.. Snälla Alliansen... Kan vi inte ta och se lite på hur en skola som INTE behöver övervakning, och ändå har minimalt med mobbning, ingen falsk trygghet med kameror, många vuxna med relationer,  lite skadegörelse och uppnår utsatta mål med betygen skulle kunna se ut? Det går!!!! Jag är helt övertygad.. Men det är klart.. Då har vi ju inte fokuserat på betyg.. Och så fort vi inte gör det så klassas det som en "flumskola"... Dumma lilla jag....

tisdag 13 december 2011

Da Shitlist #12

Så var det till slut dags igen.. Jag vet att ni har väntat... Alla... eee. 2 läsare...;)


Johan Pehrson (Folkpartiet)
Han slutar aldrig att förvåna oss med att vara totalt inkompetent så fort det kommer till upphovsrätt.
Kolla in det här klippet... Enough said!
Rapport - SVT


Beatice Ask (Moderat)
Hur du är funtad angående FRA vet bara du... Eller, nej.. Det är nog ingen som vet. För tydligen så ska vi nu sälla oss till stater som Iran, Syrien och andra fina förtryckarregimer.... Reportrar Utan Gränser har en lysande text som ni alla borde läsa på svd.se
Nu vill hon bredda FRA-lagen så att öven SÄPO och Rikskriminalen ska få beställa spaningar av FRA..
Det tog verkligen inte många månader innan ändamålsglidningen är ett faktum... Att man inte lär sig?!


Saxat från texten:
Förslaget skulle innebära att alla svenskars aktiviteter skulle bli övervakade vid varje given tidpunkt. Sådan är nämligen tekniken: för att kunna urskilja vissa aktiviteter så lyssnar FRA på allt. Alltid. Beteenden, rörelsemönster och samtal systematiseras och sorteras. Alla blir kartlagda och kategoriserade. Vissa mönster granskas närmare. Vilka mönster det är får vi aldrig veta – det ligger i verksamhetens natur.


Enough said!!!


Saab
Lägg ner nu! Det räcker! Jag vet inte hur många fler artiklar jag orkar se och läsa. Det får vara bra nu. Seriöst! Hur många fler miljarder ska gå till spillo för att rädda ett bilmärke? Lägg pengarna på nått vettigare. I det här fallet är det väldigt mycket. Tex skulle det sitta fint med skolor, träd, kläder och mänskliga rättigheter till många afrikanska länder.... Bara ett tips...;) Här står den om det senaste av raden miljoner som är på gång..


ENOUGH SAID!!!

onsdag 7 december 2011

Hur anställningar kan gå till

Jag tänkte berätta lite hur det gick till när jag sökte tjänsten som Chef för Kulturknuten i Österåkers kommun.

Historia
Det började för några månader när min nuvarande chef såg en annons på siten offentligajobb.se.

Annonsen var för en helt ny tjänst som hette "Chef för Kulturknuten". Tjänsten skulle ha hand om alla hus som infår i Kulturknuten. Bokningar av lokal, utveckling av verksamhet tillsammans med berörda parter. Få in hyresgäster i rephuset, c-huset m.m. Tjänsten hade personalansvar för 2-3 anställda. (Luddigt att man inte visste exakt)
-"Magnus. Kolla in den här tjänsten. Den skulle passa dig." sa min chef. Jag tittade på henne lite leende.
-"Vaddå? Vill du bli av med mig, eller?"
Hon skrattade lite. Nu vet jag att hon skulle få grymma problem om jag försvann på kort sikt, men jag tror att i det långa loppet så skulle de överleva utan mig. Mitt jobb på Bergagårdens Teater skulle tas över av någon annan som säkert skulle klara av att förvalta mina visioner och komma med egna. Men men. Nog om det.

Det var snabba papper som gällde för att få in en ansökan i tid. Tidsfristen höll på att gå ut, jag hade bara en dag på mig. Den var snålt tilltagen till att börja med. Den var öppen för ansökningar endast i två veckor. Det är väldigt lite. Varför det?
Tillträde var redan 1 oktober. Som sagt. Snabba papper, då det här var i typ september jag sökte.

In med ansökan.. Sen... tyyyyyystnad..... Ingenting hände.

Nu kommer då ett avsnitt med rykten och ord från källor jag inte tänker avslöja. Källorna är allt från chefer i kommunen till medarbetare på olika nivåer.

Obekräftade men trovärdiga händelser
Jag fick efter ett tag höra att det var naturligtvis en tjänst som var tänkt till en redan befintlig person. Man var pga anställningsregler gå ut med en annons och gjorde det då så tyst och så lite man kunde. Bara det lagen krävde, så att säga.
Sen kom det information till mig som sa att detta hade slagit "hus i helvete" uppe bland en del tjänstemän, men framför allt den politiska oppositionen hade blivit en aning sne när de inte visste om att denna tjänst var på väg att skapas.
Det hela försenades länge. Så... Det hände ingenting på ett par, tre veckor.
Alla jag pratade med under denna tid sa samma sak. "Han" har fått tjänsten. Det är redan klart, som vi egentligen alla redan visste.
Det blev inte bättre av att det kom ut i lokala media att tjänsten var tillsatt. Reporten hade inte gjort en ordentlig faktakoll och blandade ihop vad det var som tjänsten innebar. Han hade t.om. fel på titeln, enligt mina källor. Har inte läst artikeln själv. Men i vilket fall som helst så stämde det inte. Rent formellt i alla fall.
För det som hände var att jag blev inkallad till intervju.

Arbetsintervju
Jag ligger en tisdagskväll och håller på att läsa saga för min son. Det är läggdags för honom. Då ringer min mobil. JAg förbannar mig själv för att jag inte stängt av ljudet. Men när jag tar upp mobilen och ser att det är "okänt nummer" så KAN jag inte låta bli. Jag blir så nyfiken att jag dör om jag inte svarar. Det KAN ju vara jobb som jag inom nöjesbranschen inte har råd eller vill säga nej till...;) Så jag svarar.
-"Ja, det är Magnus"
-"Hej. Jag heter Elisabeth Johansson och ringer från Österåkers kommun. Jag är Förvaltningschef här på Kultur och utbildning. Du kanske vet vem jag är?
-"Ja, vi har träffats ett par gånger på en del möten."
-"Du har ju sökt tjänsten som Chef för Kulturknuten och undrar om du vill komma på intervju."
-"Ja visst. Självklart!"

Vi bestämmer att jag ska komma på fredagseftermiddag till Alceahuset.

Alla jag pratar med om det blir väldigt förvånade då de alla trodde att tjänsten var tillsatt till "HAN"... (Nej, jag tänker inte avslöja vem innan det är offentligt)

Jag kommer dit. Vi möts i foajén och går upp till ett konferensrum efter att jag fått kaffe.
Med på mötet var... ingen.... Ingen representant från något som helst fackförbund.. Det var bara jag och Elisabeth.. Detta förvånade mig.
Vi pratade länge. Hon ställde massa frågor om mig och min historia. Sedvanliga frågor som brukar ställas på arbetsintervjuer.

Sedan efter två veckor så får jag svaret från henne via telefon att jag inte fått tjänsten. Men hon vill inte säga vem som fått den då inga papper var påskrivna ännu.

Nu undrar jag.. Är det inte policy att det ska vara med en representant från facket när man anställer chefer?

Rykten igen
Under tiden som jag gick omkring och väntade på besked om jag ens skulle få komma på intervju så fick jag av mina källor veta detta:
"HAN" som var tilltänkt till tjänsten kommer få den. Sex personer hade sökt. Endast 2 var kallade på intervju. Jag och en kvinna. Alltså inte ens "HAN"...
Ytterligare ett rykte var att det var ettapp ett av en liten kupp.
Ettapp två var att ta över mer och mer verksamhet. Att i slutändan kommer "HAN" styra även över Bergagårdens Teater och min nuvarande tjänst. Att "HAN" skulle även ta över hela Bergagården.

Så jag undrar.. Finns det någon sanning i detta och har anställningsförfarandet gått rätt till av tjänsten?

PS. En annan intressant detalj är att det finns ingenstans på hemsidan som berättar vad Kulturknuten är för något. Jag som medborgare i kommunen skulle inte fatta någonting. Det enda jag hittar är att det nämns på ett ställe. HÄR!